Architecture & Urbanism



House 4 – Golden Beach Coastal House

Golden Beach, VIC

2021



The alluring romance of the moody eastern Victorian coastline drew our client to purchase this site over twenty years ago.

Situated on a long sand dune and fronting a thick blanket of ti-trees and coastal scrub, the design of this coastal house arose from the site’s environmental and topographic opportunities. Working to a modest construction budget and integrating a variety of mid-century fixtures, fittings, furniture and art works the client had patiently gathered over the years, were further elements to our brief.

From our first visit and survey-notes of the site, we felt the strong coastal winds and the sense of primal, elemental remove of this location. We saw these factors as opportunities for a robust massing with allusions to the rugged, protective coastal dwellings and cabins that originally dotted this remote part of Victoria’s coastline.

The resultant design is a 2-level dwelling with a smaller footprint at ground level than the main upper level. The form and shaping of the upper level massing was designed to capture surrounding coastal scrub views and draw cooling summer breezes into the interior. The two main spaces defining the upper level, a living volume and a bedroom volume, are bisected by a thin stair void that acts as a chamber to a thermal pinwheel. In summer time, cool air emenating from the polished concrete floor slab at ground level is drawn up and through the upper level by a thermal pinwheel effect. Casement window panels and louvred windows are strategically sized and oriented to mobilise the thermal pinwheel by capturing even the lightest of cool breezes and maximise the draw of cross-ventilation.

The site is within a Bushfire Attack Level (BAL) rated area of 29. External façade materials, roofing systems and details were chosen and developed to accord to BAL-29 requirmements.
As a cost-saving measure, the structure of the house minimises the use of steel. The resultant braced plywood, box-beam structural system allowed the maximum possible, structurally-strong enclosure at the lowest possible construction cost.
Finishes throughout are simple and durable, in keeping with the client’s requirements for honest, ‘no-bull’, direct materiality and the equally robust, ‘no-bull’ nature of the location.


Traditional and Coninuing Land Bidewell, Yuin Gunnaikurnai & Moneo (Ngarig) Country

Client
Private


Area
145.0 m2


Levels
2


Status
Complete (Images taken during construction)


Genre
Meta-Modern


Themes
Enviromentally driven volumetric interplay / Victorian south coast ‘soft-brutalism’ 

©2021 KATSIERIS ORIGAMI 
Architecture & Urbanism